Την άποψη ότι η ρωσική εξωτερική πολιτική θα συμβάλει στην έναρξη ενός εμφυλίου πολέμου στη Συρία εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, στον απόηχο της προειδοποίησης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ότι η διαιρεμένη χώρα κατευθύνεται προς εμφύλια σύρραξη.
«[Οι ρώσοι] μου λένε ότι δεν επιθυμούν να δουν έναν εμφύλιο πόλεμο. Εγώ τους λεω ότι η πολιτική τους θα [...] συμβάλει σε έναν εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Δανία, προσθέτοντας μάλιστα ότι το επιχείρημα υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης γίνεται ισχυρότερο με την πάροδο του χρόνου.
Πρωτύτερα, η Μόσχα και το Πεκίνο είχαν απορρίψει το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων κατά της Δαμασκού από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «[Οι ρώσοι] μου λένε ότι δεν επιθυμούν να δουν έναν εμφύλιο πόλεμο. Εγώ τους λεω ότι η πολιτική τους θα [...] συμβάλει σε έναν εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Δανία, προσθέτοντας μάλιστα ότι το επιχείρημα υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης γίνεται ισχυρότερο με την πάροδο του χρόνου.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προειδοποίησε πως η Συρία κατευθύνεται προς έναν «καταστροφικό» εμφύλιο πόλεμο, ως αντίκτυπο της σφαγής 108 αμάχων στην πόλη Χούλα την Παρασκευή, 25 Μαΐου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, τα περισσότερα θύματα «εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες» ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν λόγω βομβαρδισμών από πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα.
Τα γεγονότα στη Χούλα προκάλεσαν τις μαζικές απελάσεις σύρων πρεσβευτών από τις πρωτεύουσες πολλών Δυτικών χωρών, αυτή η αντίδραση όμως δεν έχει καταλαγιάσει τη βία. Ενδεικτικά, 13 πτώματα βρέθηκαν χθες, 30 Μαΐου, στην πόλη Ασουκάρ. Τα θύματα ήταν δεμένα πισθάγκωνα ενώ κάποια είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι από πολύ μικρή απόσταση.
Ο νορβηγός επικεφαλής των άοπλων κυανόκρανων παρατηρητών που έχουν σταλεί στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, χαρακτήρισε τους σκοτωμούς «φρικτή και αδικαιολόγητη πράξη», αποφεύγοντας όμως να αποδώσει ευθύνη είτε στις κυβερνητικές είτε τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή κίνηση του συνταγματάρχη Ριάντ αλ-Άσαντ, ενός εκ των υψηλόβαθμων αντικυβερνητικών αξιωματικών που έχει καταφύγει στην Τουρκία, ο οποίος αρνήθηκε ότι οι αντάρτες έχουν δώσει διορία 48 ωρών στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ προκειμένου να συμμορφωθεί με το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο, που θεωρητικά ισχύει στη χώρα από τις 12 Απριλίου.
«Δεν υπάρχει διορία, αλλά θέλουμε τον Κόφι Ανάν να [...] ανακοινώσει την αποτυχία του [ειρηνευτικού] σχεδίου, ώστε να είμαστε ελεύθεροι να διενεργήσουμε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος», δήλωσε ο συνταγματάρχης Άσαντ στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα.
Ο κ. Άναν είναι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία. Ήταν ο εμπνευστής του ειρηνευτικού σχεδίου που υποστηρίχθηκε από την διεθνή κοινότητα και προσυπογράφτηκε από τη Δαμασκό και τους αντάρτες.
«Το σχέδιο Ανάν δεν ανήκει στον Κόφι Ανάν. Ανήκει στα μέρη που το αποδέχτηκαν και την διεθνή κοινότητα που το ενέκρινε», απάντησε ο Αχμάντ Φαγζί, εκπρόσωπος του κ. Ανάν στο πρακτορείο Reuters. «Επομένως, μία αποτυχία του σχεδίου Ανάν θα ήταν μία αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να επιλύσει αυτή [την κρίση] ειρηνικά.
»Αν κάποιος έχει κάποιο καλύτερο σχέδιο θα πρέπει να το εμφανίσει», κατέληξε.
Πηγή: http://antidimos.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment