ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ . |
Άλλωστε, όπως επεσήμαιναν τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει κανένα κενό καθώς η χώρα διαθέτει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, ικανό να αντιμετωπίσει ρατσιστικά φαινόμενα, και υπενθύμιζαν συγκεκριμένες διατάξεις στον ποινικό κώδικα, αλλά και τον νόμο 927 του 1979 που έχει θεσπίσει ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής.
Σε ό,τι άφορα την ουσία του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, που από χθες βρίσκεται προς εξεργασία στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, οι ισχυρές επιφυλάξεις στελεχών της ΝΔ παραμένουν και όπως τόνιζαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, η αντίδραση έτσι όπως διατυπώθηκε από τον γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο, εκφράζει πλήρως τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Χθες το κυβερνών κόμμα προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα στηρίζει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ενώ πριν από 18 μήνες κατακεραύνωνε στη Βουλή τον τότε υπ. Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος προωθούσε νομοσχέδιο που αποτελεί τη βάση για το κείμενο που εισήγαγε ο κ. Ρουπακιώτης.
Τότε, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σφόδρα αντίθετος ως προς τη θεσμοθέτηση ενός αντιρατσιστικού νόμου τέτοιας μορφής και τέτοιου περιεχομένου.
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος Βασ. Μουλόπουλος έθετε θέμα «περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και της διακίνησης ιδεών», ενώ έκανε παρατηρήσεις που εν πολλοίς ταυτίζονται με τα όσα λέγουν σήμερα οι πολέμιοι της πρωτοβουλίας του νυν υπουργού.
«Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε, εάν θέλετε να τραβήξουμε στα άκρα και αυτό το νομοσχέδιο, τον μαρξισμό ως μια παρότρυνση και ως μια ώθηση και πρόκληση για ανεξέλεγκτη βία μια και ο Μαρξ έχει μιλήσει για ταξικό μίσος», έλεγε τότε, πριν από ενάμιση χρόνο, ο κ. Βασ. Μουλόπουλος, εκφράζοντας στη Βουλή, όχι την προσωπική του άποψη βέβαια, αλλά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου απέδωσε τη διαφορετική στάση που είχε τον Δεκέμβριο του '11 σε σχέση με το «σήμερα», στην άνοδο της Χρυσής Αυγής και στην ένταση των ρατσιστικών φαινομένων.
Πέραν της αντιπαράθεσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τις επιφυλάξεις των κυβερνητικών του εταίρων που επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικά στη σύσκεψη που θα έχουν την προσεχή εβδομάδα οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης και ότι τελικά ο πρωθυπουργός θα πείσει τους ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές διορθώσεις στο κείμενο Ρουπακιώτη.
Η Ιπποκράτους επιμένει, πάντως, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί και εκεί να γίνουν οι όποιες αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από τον ουσιαστικό κοινοβουλευτικό διάλογο και τη δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος επιστρέφει την Παρασκευή και θα επιδιώξει να μιλήσει με τον πρωθυπουργό για το όλο θέμα.
Ο κ. Φ. Κουβέλης, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του χθες ανέφερε ότι «πρέπει να υπάρξει αντιρατσιστικό νομοθέτημα και καμία πολιτική διελκυστίνδα δεν δικαιολογείται πάνω σε ένα τέτοιο θέμα».
Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, πάντως, διατυπώθηκε χθες και μια διαφορετική άποψη από τον κ. Γ. Πανούση, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αλλαγών.
- «Προπομπό για κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους πιο συνεπείς αντίπαλους της φασιστικής και ρατσιστικής ιδεολογίας» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι ενσωματώνει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΚΚΕ εκφράζει την ανησυχία του για τη συζήτηση που διεξάγεται χωρίς καν να έχει δοθεί στη δημοσιότητα και υποστηρίζει πως η όλη συζήτηση «δεν είναι καθόλου αθώα».
Γιάννης Σαραντάκος
ethnos.gr
Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/
No comments:
Post a Comment