Σε ένα άκρως προκλητικό δη μοσίευμα προχώρησε το βρετανικό περιοδικό Spectator που στην ηλεκτρονική έκδοση επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Αμάλ Αλαμουντίν για το ζήτημα των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ο αδαής και προσβλητικός συντάκτης του άρθρου μεταξύ άλλων ανακριβειών «προτείνει» πρώτα να ξεπληρώσει η Ελλάδα τα δάνειά της, για τα οπ οία όμως η Βρετανία δεν έχει καμία εμπλοκή αρχικά ή ελάχιστη εμπλοκή στη συνέχεια (καθώς ο δανεισμός έγινε κυρίως από χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ) και ανάμεσα στις υπόλοιπες ανοησίες του συντάκτη γίνεται λόγος για άριστη συντήρηση των μαρμάρων στο βρετανικό μουσείο, όταν όλη η υφήλιος γνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν στα χέρια τους, γιατί πολύ απλά κατέστρεψαν την μελανόμορφη όψη των μαρμάρων ξύνοντάς τα για να γίνουν λευκά, νομίζοντας ότι αυτό …ήταν βρωμιά…
«Κυρία Κλούνεϊ, θα σας πω κάτι: όταν οι Έλληνες ξεπληρώσουν τα δάνειά τους, τότε κι εμείς θα επιστρέψουμε τα Μάρμαρα» είναι ο τίτλος του περιοδικού και στο κείμενο ο συντάκτης όχι μόνο επιτίθεται στην Αμάλ Αλαμουντίν αλλά τονίζει πως η καταχρεωμένη Ελλάδα θα πρέπει να λέει και ευχαριστώ που έχουν εκείνοι τα Μάρμαρα!
Μέχρι η Ελλάδα να ξεπληρώσει το δάνειο των 240 δισ. ευρώ, να μη μιλάει είναι το... νόημα, με τον Βρετανό συντάκτη να "τα χώνει" άγρια και στους Έλληνες πολιτικούς!
Διαβάστε όλο το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στο Spectator:
«Το Χόλιγουντ έχει τη φήμη να φτιάχνει ιστορίες όπου ένας δικηγόρος είναι ο ήρωας ή ότι η Αγγλία είναι ο κακός της υπόθεσης. Η τελευταία επική εκδοχή έχει και τα δύο, μόνο που εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ταινία, αλλά με την πραγματικότητα. Μόλις μια εβδομάδα μετά τον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, η πλέον φωτογραφημένη δικηγόρος επισκέφθηκε την Αθήνα γι α να συνδράμει στις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τα Μάρμαρα από το Βρετανικό Μουσείο. Δεδομένου ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει σε ένα γενικό χάος λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, θα περίμενε κανείς να έχει πιο άμεσα ενδιαφέροντα από μια σειρά μαρμάρων που με τη συνδρομή των τότε ελληνικών αρχών, σώθηκαν, στις αρχές του 19ου αιώνα, από το να λαξευτούν από τους χωρικούς.
Άλλα, χάνεται το νόημα. Τι θα έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί αν γυρνούσαν τα Μάρμαρα; Δεν θα είχαν πια ένα πατριωτικό θέμα να φουσκώνει τα στήθη τους, έτσι ώστε να τραβήξουν την προσοχή από τις αποτυχίες τους. Στο όνομα της ευρωπαϊκής αρμονίας θα θέλαμε να προτείνουμε έναν συμβιβασμό: θα επιστρέψουμε τα Ελγίνεια Μάρμαρα όταν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο των 240 δισ. ευρώ που από την Ευρώπη.
Μέχρι τότε, προτείνουμε η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το ρόλο που έπαιξε ο Λόρδος Έλγιν στην διάσωση της πολιτιστικής της κληρονομιάς και να αποδεχτεί ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στη διατήρηση των Γλυπτών και στην έκθεσή τους στους μελετητές και το κοινό. Το να μοιράζεται λίγο από τη δόξα της αρχαίας Αθήνας με το Λονδίνο συνάδει με το πν εύμα της κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας».
Πηγή: spectator.co.uk
Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment