Wednesday, January 28, 2015
#Varoufakis στο BBC: Μπλοφάραμε για το χρέος, Θέλουμε επιμήκυνση (και το αποκαλύπτετε δημόσια;)
Ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τσίπρα ανοίγει τα χαρτιά του στο BBC δεν επιμένουμε για το «κούρεμα», θέλουμε επιμήκυνση και σύνδεση πληρωμών με το ΑΕΠ
Είπαμε για το χρέος μια κουβέντα παραπάνω θέλουμε συμβιβασμό!
Τα χαρτιά του για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το χρέος άνοιξε ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης, βουλευτής πλέον με το ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθηνών (πρώτος σε σταυρούς) και επικρατέστερος για να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Για πρώτη φορά, ένα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα ομολογεί, σε συνέντευξή του στο ΒΒC, ότι η απαίτηση ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ήταν μια υπερβολή, ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Ο κ. Βαρουφάκης απέδωσε αυτ ή την υπερβολή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε διαπραγματευτική σκοπιμότητα. Όπως είπε, πριν από μια διαπραγμάτευση κάθε πλευρά προβάλει το μάξιμουμ των απαιτήσεών της, για να επέλθει τελικά ένας συμβιβασμός στο μέσο της διαδρομής. Το ίδιο κάνουν, είπε, και οι δανειστές, όταν αρνούνται κάθε συζήτηση για το χρέος, ενώ είναι προφανές ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει.
Όταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο του BBC σε ποια βάση θα μπορούσε να επέλθει ένας συμβιβασμός, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι θα πρέπει να αλλάξει το πλάνο αποπληρωμής του χρέους, που δεν είναι ρεαλιστικό, και να συνδεθεί η εξυπηρέτηση του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους δανειστές, ο κ. Βαρουφ� �κης τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευθεί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τέλος στη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και την φορολογική ασυλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε ευθέως ότι η οικονομία έχει μπει σε ανάπτυξη και υπάρχουν πλέον «αχτίδες ελπίδας», όπως είχε αναφέρει η δημοσιογράφος του BBC.
Τόνισε ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%, αλλά σε ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) το προϊόν της οικονομίας συνεχίζει να μειώνεται και η θετική τιμή που εμφανίζεται είναι αποτέλεσμα του αρνητικού πληθωρισμού.
Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment