Friday, January 2, 2015

Ο καρπός που φέρνει γούρι και υγεία

Ο καρπός που φέρνει γούρι και υγείαΠρόκειται για έναν καρπό που από την αρχαιότητα έως και σήμερα συμβολίζει την καλοτυχία, την αφθονία και τη γονιμότητα. Γι' αυτό άλλωστε η παράδοση ορίζει πως το σπάσιμο ενός ροδιού στο κατώφλι του σπιτιού την Πρωτοχρονιά, φέρνει γούρι για τον καινούργιο χρόνο.


Πέρα όμως από το συμβολισμό πο υ το συνοδεύει, το ρόδι αποτελεί κι ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς περιέχει πλήθος ευεργετικών για την υγεία συστατικών.

Αρχικά, το ρόδι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι σπόρων ροδιού περιέχει 3.5 γραμμάρια φυτικών ινών, ποσότητα που καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, το ρόδι έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, το κάλιο και το φυλλικό οξύ, ενώ οι σπόροι του αποτελούν πηγή απαραίτη των λιπαρών οξέων.

Αδιαμφισβήτητα, τα πιο πολυσυζητημένα συστατικά του ροδιού, είναι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει. Το ρόδι, είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, συστατικά που ασκούν αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Ειδικότερα, έχει βρεθεί πως το ρόδι έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες συγκριτικά με το κόκκινο κρασί, που είναι ιδιαίτερα γνωστό για την καρδιο-προστατευτική του δράση.

Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από το ρόδι και τα συστατικά του έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς όλο και περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση ροδιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς έχει συσχετισθεί με ελάττωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης και προστασία από την οξείδωσή της, που αποτελεί ένα από τα βασικότερα στάδια της αθηροσκληρω τικής διαδικασίας. Παράλληλα, έχει φανεί πως το ρόδι μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση του ροδιού, ειδικότερα στις περιπτώσεις καρκίνων του προστάτη και του μαστού. 

Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment