Tuesday, April 29, 2014

Διαβεβαιώσεις και οργή από Ρωσία μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις


Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του, ο ρώσος υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εισβάλουν στην Ουκρανία, αλλά εξέφρασε και τον προβληματισμό της Μόσχας για την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητ α των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO στην ανατολική Ευρώπη.

Διαβεβαίωση πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να εισβάλουν στην Ουκρανία έδωσε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον αμερικανό ομόλογό του Τσάκ Χέιγκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ο κ. Σόιγκου ανέφερε στον κ. Χέιγκελ ότι τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα επέστρεψαν στις «μόνιμες θέσεις» τους.

Διέψευσε επίσης κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς σχετικά με την παρουσία ρωσικών ομάδων δολιοφθοράς στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και κάλεσε τον αμερικανό υπουργό Άμυνας να βοηθήσει ώστε να πέσουν οι τόνοι της σκληρής ρητορικής.

Παρά ταύτα, ο κ. Σόιγκου εξέφρασε και τον προβληματισμό της Μόσχας για την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO στην ανατολική Ευρώπη, κάνοντας μάλιστα λόγο για «προκλητικές» δηλώσεις περί ανάγκης να «περιοριστεί» η Ρωσία.

Εν μέσω της ουκρα� �ικής κρίσης, η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει προαναγγείλει την ενίσχυσης της επίγειας, θαλάσσιας και εναέριας παρουσίας της στην ανατολική Ευρώπη, ενώ ξεχωριστά από το NATO οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει περίπου 600 άνδρες για ασκήσεις στην Πολωνία και τις Βαλτικές Χώρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «επικίνδυνη» και κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να «σταματήσει την αποσταθεροποιητική επιρροή της στην Ουκρανία, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Η συνομ ιλία Σόιγκου-Χέιγκελ ήλθε λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας κατηγορώντας τη Ρωσία για την αποτυχία εφαρμογής της συμφωνίας της Γενεύης. Παράλληλα, προειδοποίησαν για ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ βρίσκονται επτά κυβερνητικοί αξιωματούχοι και 17 επιχειρήσεις που φέρονται να συνδέονται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ανάμεσα στους επτά αξιωματούχους βρίσκονται δύο πρόσωπα που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ανήκουν στο στενό κύκλο του κ. Πούτιν.

Για «αηδία», την ο ποία προκάλεσε στη Μόσχα η ανακοίνωση των νέων κυρώσεων, έκανε λόγο ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Συμπλήρωσε ότι το γεγονός «αποδεικνύει την πλήρη έλλειψη κατανόησης από πλευράς των εταίρων μας στην Ουάσιγκτον για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Προειδοποίησε δε πως η απάντηση της Μόσχας θα είναι «επίπονη για την Ουάσιγκτον».

Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

No comments:

Post a Comment