Saturday, June 30, 2012

Παπούλιας: Σημαντικές για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής



Την ανάγκη να υιοθετηθούν «όλες οι αναγκαίες προσαρμογές στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και πιο δίκαιο, χωρίς μονομερείς ενέργειες και σε εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας με τους εταίρους της χώρας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα με τη νέα ισχυρή κυβέρνηση που προέκυψε, μετά τις πρόσφατες εκλογές, έχει τη βούληση να προωθήσει τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, η απασχόληση και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο Κάρολος Παπούλιας ανέφερε ότι, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, εγκρίθηκε η δημιουργία του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.
Όπως, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με το σύμφωνο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι η ανάπτυξη αποτελεί προτεραιότητα που θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά στοιχεία, σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε επενδύσεις για να τονωθεί η απασχόληση.

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αυξήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπου η συσσωρευμένη ύφεση υπερβαίνει το 20%.Σημείωσε, επίσης τη «βαθειά και παρατεταμένη» ύφεση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την υψηλή ανεργία, «σε πρωτόγνωρα επίπεδα», ιδιαίτερα για τους νέους, που καθιστούν αναγκαίο να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

Δήλωσε πως η Ελλάδα καλωσορίζει την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της ΕΤΕπ, την εισαγωγή ομολόγων έργου και την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, για τη μόχλευση κεφαλαίων. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τον επείγοντα χαρακτήρα προώθησης και υιοθέτησης ενός συστήματος ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων. Αυτό διότι, όπως είπε, η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι για την Ελλάδα, η πολιτική συνοχής αποτελεί παράγοντα που μπορεί να συντελέσει στην απεμπλοκή της χώρας από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και στην επιστροφή της σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Επεσήμανε, επίσης, ότι οι κατανομή των κοινοτικών πόρων θα πρέπει να στηρίζεται σε εκτίμηση που θα λαμβάνει υπόψη της τα πιο πρόσφατα στοιχεία των χωρών, τα οποία απεικονίζουν τη σημερινή πραγματική κατάσταση.

Ο Κ. Παπούλιας χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» τη δήλωση των ηγετών της ευρωζώνης, σχετικά με τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκούνται από τις αγορές σε χώρες μέλη της. Όπως εξήγησε, τα μέτρα αυτά αφορούν: Πρώτον, τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κατά τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τα κρατικά χρέη.

Δεύτερον, τη δυνατότητα παρέμβασης των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και σε περιπτώσεις κρατών μελών που εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις συστάσεις που απορρέουν από την οικονομική διακυβέρνηση.

Επεσήμανε, επίσης, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφωνεί να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής για λογαριασμό των ευρωμηχανισμών EFSF και ESM.

Καταλήγοντας, ο Κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι η Σύνοδος Κορυφής απέδειξε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον περνάει μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης.



Πηγή: http://www.greekznews.com/

No comments:

Post a Comment