Saturday, July 27, 2013

Νεσίμι προς Σκοπιανή Κυβέρνηση: “Δείξετε καλή θέληση προς την Ελλάδα με 5 απλά βήματα” ..

Με τον τίτλο "Πως να βελτιώσετε την σχέση της με την Ελλάδα", δημοσιεύτηκε άρθρο στον Σκοπιανό τύπο, όπου ο αναλυτής Ρόμπερτ Νεσίμι καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να αναλάβει τις ευθύνες της και να προβεί σε 5 απλά βήματα ως πραγματική απόδειξη καλής θέλησης προς την Ελλάδα....

Ο Νεσίμι επισημαίνει πως "είτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι αποφάσεις της Ελλάδας είναι απλά μια αντίδραση στις προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπίων". 


Και συνεχίζει τις παραινέσεις του προς την Σκοπιανή κυβέρνηση, "Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη διαδικασία, πρέπει να εγκαταλείψετε μέρος αυτών των προκλήσεων. Η μπάλα είναι στην πλευρά των Σκοπίων και αυτή είναι που θα πρέπει να δείξει την πρωτοβουλία, έστω και μονομερώς. Προσκλήσεις και αιτήσεις δεν είναι πλέον επαρκείς."
Αναλυτής από Σκόπια: "Eίτε μας αρέσει είτε όχι, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι αποφάσεις της Ελλάδας είναι απλά μια αντίδραση στις προκλήσεις από την πλευρά των Σκοπίων
Όπως παρατηρεί, αυτό άλλωστε δείχνει και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφράστηκε αρχικά μέσω του Προέδρου της Σλοβενίας και στην συνέχεια μέσω του πρεσβευτή της Λιθουανίας.

Στην συνέχεια ο Νεσίμι παραθέτει τα 5 βήματα:

1. Να επαναφέρετε το παλιό όνομα του αεροδρομίου, του γηπέδου και του αεροδρομίου.  Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έχει τίποτα να κάνει με αεροπλάνα ή εθνικές οδούς, ούτε ο Φίλιππος Β' με το ποδόσφαιρο.

2. Να αφαιρέσετε τα μνημεία του "Σκόπια 2014″, που έχουν ένα θεματολογία στην αρχαιότητα. Στην ιστορία της ανθρωπότητας δύσκολα μπορεί να βρεθεί ένα παρόμοιο έργο που δημιούργησε τόσα προβλήματα στις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως δημιούργησε το «Σκόπια 2014». Επιπλέον, το φιλόδοξο σχέδιο δημιούργησε νέα προβλήματα και στο εσωτερικό της χώρας, είτε πρόκειται για τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων, τον προϋπολογισμό και την οικονομία συνολικά. Η κίνηση αυτή θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα καλής θέλησης.

3.  Σε δημόσιες εμφανίσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, και  των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, να χρησιμοποιείτε το όνομα Ελλάδα. Σχεδόν πάντα ονομάζεται "Νότιος Γείτονας", σαν να είναι ένα κακό πνεύμα που δεν θα πρέπει να αναφερθεί το όνομα του για να μην φέρει καταστροφές. Θα ήταν πραγματικά κουραστικό αν η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία και η Βουλγαρία αποκαλούσαν η μία την άλλη, Δυτικό, βόρειο ή Ανατολικό γείτονα. Για εμάς που δεν μοιράζομαστε το όραμα της κυβέρνησης για το θέμα της ονομασίας, είναι εξίσου κουραστικό να ακούμε διαρκώς τον όρο "νότιος γείτονας.

4. Σταματήστε να κατηγορείτε τους πάντες, οι οποίοι διαφωνούν με τις επιθέσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδας. Το λεξικό δείχνει πώς αυτή η κυβέρνηση βλέπει την Ελλάδα ως εχθρική χώρα, και όποιος διαφωνεί με τις πολιτικές της, ότι εργάζεται κατά των συμφερόντων της χώρας.  Μια μέρα θέλουμε να είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελλάδα ως εταίρος. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ως εχθρούς κάποιους που μας έδωσε βιομηχανίες κλειδιά και εί� �αι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές και εμπορικούς εταίρους στην χώρα.

5. Σταματήσετε τις αποκλειστικές συνεντεύξεις και συμμετοχή σε εκπομπές αμφιβόλου ποιότητας των ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων. Αυτά δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες ομάδες στη χώρα, εθνοτικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές, πολιτικές, ΜΚΟ και άλλους λόγους, και συχνά κυμαίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, αυτές οι εκπομπές με τις θεωρίες συνωμοσίας, γίνονται θέμα συζήτησης στα χαμηλότερα μορφωτικά στρώματα της κοινωνίας. Έτσι, δεν εί ναι καλό σημάδι όταν ένας πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος μιας χώρας τους δίνει αποκλειστική συνέντευξη ή συμμετοχή σε εκπομπές. Η σύνδεση με αυτούς τους αποκλειστικούς κύκλους δίνει το μήνυμα ότι συμφωνούν με τις απόψεις που συνήθως ανέρχεται σε τέτοιες εκπομπές. Αυτό δεν είναι καλό για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα.

Αυτή η σύντομη λίστα με μερικές απλές διαδικασίες μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο, διότι θα δείξει ότι τα Σκόπια έχουν την επιθυμία να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα και στο οποίο παίρνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, δεν νομίζω ότι καμία από αυτές απειλούν την "μακεδονική" ταυτότητα, ή την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας.

history-of-macedonia.com

Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

No comments:

Post a Comment