Tuesday, April 28, 2015

Εφθασε και το βραχιολάκι επιτήρησης..Θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 250 κρατουμένους πλην ισοβιτών

Μοιάζει με υπερμέγεθες ρολόι, είναι αδιάβροχο, φοριέται στο πόδι για λόγους διακριτικότητας και ζυγίζει μόλις 150 γραμμάρια.



Το βραχιολάκι, το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων και υποδίκων, συνιστά πλέον - και ελληνική - πραγματικότητα καθώς «παραδίδεται» από την εταιρεία-ανάδοχο του σχετικού διαγωνισμού G4S περί τα μέσα Μαΐου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το βραχιολάκι επιτήρησης φοριέται στο πόδι για λόγους διακριτικότητας και ζυγίζει μόλις 150 γραμμάρια..

«Κινούμαστε με προσοχή» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. � �υτύχης Φυτράκης, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πάντως ότι «το μέτρο δεν είναι το βραχιόλι, είναι η εφαρμογή του κατ' οίκον περιορισμού». Σύμφωνα με τον κ. Φυτράκη, ο στόχος είναι διττός: και να αντικατασταθεί η φυλακή και να προασπισθεί η δημόσια ασφάλεια. Ο ίδιος δίνει εξάλλου έμφαση στο γεγονός ότι πανευρωπαϊκά το βραχιόλι θεωρείται πιο φθηνό μέσο σωφρονισμού από τον εγκλεισμό, ενώ προσθέτει ότι η Ελλάδα μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δαπανήσει 1,5 εκατ. ευρώ για πρόστιμα - αποζημιώσεις που έχουν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με παραβιάσεις δικαιωμάτων μέσα στις φυλακές - είτε λόγω των κακών συνθηκών εγκλεισμού ή νοσηλείας κρατουμένων είτε λόγω του υπερπληθυσμού.

Το επίμαχο ζήτημα, το ποιοι τελικά θα το φορέσουν, θα κριθεί εν ευθέτω χρόνω καθώς προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφο υπόμνημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του να αποφασίσει - έχει ήδη ολοκληρωθεί η σχετική ενημέρωση και επιμόρφωση δικαστικών λειτουργών της Αθήνας .  Ο νόμος περιλαμβάνει πάντως στις διατάξεις του τη δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού από προσωρινά κρατουμένους, υφ'  όρον απόλυση κρατουμένους και κρατουμένους που δικαιούνται άδειας από τις φυλακές.

Σε αυτή τη φάση θα εκπονηθεί 18μηνο πιλοτικό πρόγραμμα με 250 κρατουμένους, από τους οποίους αποκλείονται διά ροπάλου οι ισοβίτες.

Γνώστες του συστήματος υπογραμμίζουν ότι το βραχιολάκι δεν σημαίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων. Το βούλευμα με το οποίο θα συνοδεύεται η δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού θα καθορίζει τους γεωγ ραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του κρατουμένου. Αν, π.χ., πρέπει να επισκέπτεται κάποιο νοσοκομείο, κέντρο αποτοξίνωσης ή πανεπιστημιακή σχολή, όπως στο πολυσυζητημένο παράδειγμα του Νίκου Ρωμανού, θα είναι σαφές στους δικαστικούς λειτουργούς και κατ' επέκταση στους επόπτες του συστήματος.

Οι ίδιοι άνθρωποι διαψεύδουν μάλιστα κατηγορηματικά φήμες περί παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων των κρατουμένων μέσω του  βραχιολιού. Πρόκειται αμιγώς για σύστημα γεω-εντοπισμού (GPS) που δίνει το τελευταίο γεωγραφικό στίγμα του επιτ ηρουμένου, λένε.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας-αναδόχου του διαγωνισμού G4S κ. Παναγιώτης Κοντολέων εξηγεί ότι η εταιρεία είναι ο τεχνολογικός πάροχος του μέσου ηλεκτρονικής επιτήρησης και στη Μεγάλη Βρετανία για περισσότερους από 10.000 κρατουμένους (κατασκευάζεται εξάλλου εκεί), στο Ισραήλ, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία και σε μικρότερη κλίμακα στην Κύπρο και στη Βουλγαρία. «Θα είμαστε λειτουργικοί γύρω στις 11-14 Μαΐου» τονίζει ο ίδιος. «Βρισκόμαστε στην τελευταία φάση προετοιμασίας όσον αφορά την υποδομή του συστήμ ατος, το οποίο προϋποθέτει και τεχνικούς που θα λύνουν τυχόν προβλήματα και προσωπικό που θα παρακολουθεί την ομαλή εφαρμογή του».

Το βραχιολάκι κοστίζει γύρω στα 12,5 ευρώ την ημέρα, ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατούμενος - εκτός και αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να το καταβάλει, οπότε το επωμίζεται το Δημόσιο.
πηγή: «Το Βήμα»

Πηγή: http://www.eglimatikotita.gr/

No comments:

Post a Comment