Εσχάτως ανοίγει φτερά για μια πορεία κερδών προς τη Μέση Ανατολή κι επενδύσεις μέχρι και την Αφρική μετά τη συμφωνία με την αραβικών συμφερόντων βιομηχανία Exeed Holding. Είναι ήδη η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων στην πατρίδα μας. Το σίγουρο είναι πως η Vivartia ενσωματώνει πολύχρονη ιστορία και πλούσια κληρονομιά και δεν είναι μια τυχαία εταιρεία τροφίμων. Είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας πολλών ανθρώπων με πρώτο και καλύτερο, τον Αριστείδη Δασκαλόπουλο. Ένα σκαπανέα της επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας που με περίσ� �ιο κουράγιο σε καιρούς δύσκολους έχτισε μια αυτοκρατορία.
Τυπικά, η Vivartia ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2006 με τη συγχώνευση που επιχείρησαν δύο από τους γνωστότερους Έλληνες βιομηχάνους. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Μετά την εξαγορά από τον όμιλο της MIG και μια περίοδο λογικών αναταράξεων λόγω της εισόδου του Ανδρέα Βγενόπουλο το σχήμα, η εταιρεία πέρασε στο δύσκολο διαζύγιο με τον Δημήτρη ασκαλόπουλο και στο πιο βελούδινο διαζύγιο με τον δημιουργό της Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Σήμερα, υπό την μπαγκέτα του κ. Βγενόπουλου αλλά και του αποτελεσματικού μάνατζερ Γιάννη Αρτι νού, η Vivartia δραστηριοποιείται στον κλάδο γαλακτοκομικών και ποτών μέσω της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα Α.Ε., στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας μέσω των Goody's A.E. και Everest A.E. και στον κλάδο καταψυγμένων τροφίμων μέσω της Μπάρμπα Στάθης Α.Β.Ε.Ε.
Όλα όμως ουσιαστικά ξεκίνησαν από τη διαδρομή ενός ανθρώπου. Το 1952 ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος ιδρύει στην Αθήνα την ΔΕΛΤΑ, μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι η περίοδος που οι Έλληνες μόλις βγαίνουν από τις δυσκολίες της Κατοχής και του εμφυλίου και αρχίζουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωπος εργατικός και διορατικός, ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος σύντομα μεγαλώνει την επιχείρησή του και φθάνει να απασχολεί 20 υπαλλήλους και 10 αυτοκίνητα που μοι� �άζουν γάλα και γιαούρτι.
Ο «μυθικός» Αριστείδης Δασκαλόπουλος
Ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος είναι, για όσους τον γνώρισαν κι έζησαν κοντά του, μία μορφή μυθική και ένας άνθρωπος με αγάπη στην θρησκεία. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να δουλεύει στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του και του θείου του, σε ένα εργαστήριο γαλακτοκομικών στα Εξάρχεια. Το 1955 ανέλαβε τη διεύθυνση και απέκτησε τη φήμη του πολύ καλού παραγωγού γιαουρτιού. Την ίδια χρονιά παντρεύεται την Αγγελική, η οποία στέκεται πάντα στο πλευρό του. Σύζυγος και εργάτρια αποκτά μαζί του δύο παιδιά, τον Δ ημήτρη και την Ευγενία.
Με χειρωνακτική εργασία από τις 4 το πρωί στο «μαγαζί», όπως ο ίδιος αποκαλούσε την επιχείρηση, συνέχιζε να επεκτείνει ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητές του πουλώντας γιαούρτι και χύμα γάλα στα πρατήρια της Αθήνας. Το 1964, πουλώντας το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, αγοράζει ένα οικόπεδο στον Ταύρο Αττικής. Εκεί έκτισε το πρώτο εργοστάσιο ΔΕΛΤΑ. Με 25 μόλις υπαλλήλους αγωνίζεται ενάντια στην τότε κυριαρχία της ΕΒΓΑ και της ΑΣΤΥ και κατορθώνει να διευρύνει τις διανομές του και να αποκτήσει αυξανόμενη φήμη στην Αθήνα. Το 1968 , σε μία ακόμα έκφραση του οραματισμού και της αποφασιστικότητας που τον διέκριναν, δημιούργησε τα πρώτα παγωτά ΔΕΛΤΑ εισάγοντας καινοτομίες, πολύ σημαντικές για την εποχή τους. Ταυτόχρονα, ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος δημιούργησε την υποδομή για τη συλλογή του γάλακτος από κάθε γωνιά της Ελλάδας και, κυρίως, από τη Μακεδονία.
Ο περίοδος του Δημήτρη Δασκαλόπουλου
Μια σειρά από καινοτομίες όπως το σοκολατούχο γάλα, τα γιαούρτια και τα παγωτά, δίνουν στη ΔΕΛΤΑ προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού και η εταιρεία στη δεκαετία του '70 γνωρίζει μεγάλη άνοδο. Το 1987 η ΔΕΛΤΑ πρωτοπορεί χρησιμοποιώντας τη χάρτινη συσκευασία για το Φρέσκο Γάλα, και εφαρμόζει πρώτη στην Ελλάδα την ομογενοποίηση και δυο χρονια αργότερα η ΔΕΛΤΑ εισέρχεται δυναμικά και στην αγορά των χυμών μικρής διάρκειας. Όλα αυτά έγιναν με ένα δυναμικό μάρκετινγκ, την ευθύνη του οποίου είχε ο νεαρός τότε Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Ένας άνθρωπος που όχι απλά αντέγραψε τον πατέρα του αλλά ακόμα περισσότερο τον ξεπέρασε σε ικανότητες. Το 1990 γίνεται απόσχιση του κλάδου κατεψυγμένων τροφίμων καθώς πραγματοποιείται η σύσταση της εταιρίας Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. και ένα χρόνο μετά η εταιρία Μπάρμπα Στάθης Α.Ε. εισάγεται στο Χ.Α.Α. Την ίδια χρονιά δημιουργείται ο Όμιλος Goody's από τον Αχιλλέα Φώλια και την βορειοελλαδίτικη ομάδα του και σχηματίζεται σταδιακά με τη συμμετοχή βασικών μετόχων της εταιρείας σε άλλες συμπληρωματικές επιχειρήσεις. Βέβαια η Goody's ως α� �τόνομη εταιρεία είχε ήδη μια λαμπρή πορεία στη δεκαετία του 80. Η μεγάλη καμπή για την ΔΕΛΤΑ υπήρξε η απόφαση αγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών της Στάθης Α.Ε. στα μέσα του 90. Εκεί έδειξε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος «από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος». Μετά από μια μακρά πορεία εξαγορών αλλά και πολέμου με τους ανταγωνιστές της (αρχικά την βιομηχανία ΦΑΓΕ της οικογένειας Φιλίππου και μετά την Όλυμπος), η ΔΕΛΤΑ μετατρέπεται σε εταιρία χαρτοφυλακίου. Το 2001 όμως ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος πεθαίνει και η εταιρεία μένει στον υιό και διάδοχο τ ου Δημήτρη. Από τότε ο τελευταίος έχει στο μυαλό του την συνεργασία με την πολύ περισσότερο διεθνοποιημένη Chipita. Τη βιομηχανία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ενός στενού του φίλου από τον ΣΕΒ. Η κίνηση αυτή θα δώσει το 2007 την Vivartia, τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία τροφίμων και 35η πιο μεγάλη σε όλη την Ευρώπη. Μια εταιρεία που φιλοδοξεί πλέον από τη μεριά του ομίλου MIG να γίνει μεγάλος παίκτης και στη Μέση Ανατολή.
Δημήτρης Μαρκόπουλος
Πηγή: http://greekznews.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment