Tuesday, August 28, 2012

Το παρασκήνιο και οι κρυφοί διάλογοι από τη συνάντηση του Βερολίνου


Το παρασκήνιο και οι κρυφοί διάλογοι από τη συνάντηση του Βερολίνου
«Ελα από εδώ. Πάμε μέσα…». Η Ανγκελα Μέρκελ, αρκετά ευδιάθετη, προτείνει στον κ. Αντ. Σαμαρά να συνομιλήσουν κατ' ιδίαν στο γραφείο της χωρίς τους στενούς συνεργάτες τους. Ο έλληνας πρωθυπουργός ξαφνιάζεται, αλλά δέχεται με ευχαρίστηση. Ο ίδιος ήταν συγκρατημένος πριν από την προχθεσινή επίσκεψή του στο Βερολίνο, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι οι Γερμανοί, εκτός από πράξεις και όχι λόγια, θέλουν να ακούσουν και αλήθειες. Αυτές είπε ο κ. Σαμα ράς πίσω από τις κλειστές πόρτες της γερμανικής καγκελαρίας, όπου έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές και κέρδισε ως έναν βαθμό την άκρως επιφυλακτική κυρία Μέρκελ.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε, όπως παραδέχθηκαν και οι γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με ειλικρίνεια αυτό που αισθάνεται: ότι θέλει χρόνο να «ανασάνει» η ελληνική οικονομία και κοινωνία, χωρίς να επιβαρυνθεί ο γερμανός φορολογούμενος.


Στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά η γερμανίδα καγκελάριος, αν και άκρως συντηρητική και φειδωλή τις περισσότερες φορές, επιφύλαξε ένα «δώρο» – σημαντικό στην παρούσα χρονική περίοδο – για την ελληνική κυβέρνηση. Η ξεκάθαρη ομολογία της «θέλω να παραμείνει η Ελλάδα μέρος της ευρωζώνης» αποτέλεσε ένα θετικό σήμα, αλλά ζητήθηκε από τον κ. Σαμαρά να υπάρξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα αποτελέσματα. «Κάντε τα και τα λέμε» είναι ουσιαστικά το σαφές μήνυμα της γερμανικής ηγεσίας, που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για επιπλέον αν� �σες, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση για τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες για την τύχη της χώρας.


Η εκτός προγράμματος συνομιλία της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά – είχαν προηγηθεί η συνάντηση με τις αντιπροσωπείες και το γεύμα αλλά και οι δημόσιες θερμές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου – έδειξε μια ποιοτική στροφή της γερμανικής πολιτικής ελίτ. Το άλλοτε… «κακό παιδί» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς έδειξε με την εμφάνισή του ένα άλλο πρόσωπο για την Ελλάδα. «Πρέπει να μας πείσετε» του είπε η κυρία Μέρκελ, για να απαντήσει ο κ. Σαμαράς πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κάνουμε την Ελλάδα αξιόπιστη».

Ο Πρωθυπουργός, έχοντας κατά νου την αλλεργία των Γερμανών με την προοπτική να πληρώσουν και πάλι για την Ελλάδα, διαβεβαίωσε την ομοϊδεάτισσά του ότι η χώρα μας δεν ζητάει άλλα χρήματα.

«Θέλουμε ανάκαμψη. Είμαστε αποφασισμένοι» της είπε και τη διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο της να παραμείνει στο ευρώ, για να ακούσει και την ίδια να υποστηρίζει δημόσια – και μάλιστα τρεις φορές – την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αν και πριν από ώρες είχαν κυκλοφορήσει στη Γερμανία σχέδια σύμφωνα με τα οποία το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εξόδου μας από το ευρώ.

Αναγνωρίζοντας ο κ. Σαμαράς ότι η τύχη της Ελλάδας σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις διαθέσεις της καγκελαρίας, επιχείρησε να βελτιώσει το κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις που είχε επιδεινωθεί από τους χειρισμούς της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε αρκετά για να πείσει την κυρία Μέρκελ ότι η νέα κυβέρνηση συμμαχίας τριών εταίρων έχει τη θέληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει μπροστά και να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αλλά και να μην παρεκκλίνει του πλαισίου του οικονομικού προγράμματος.

«Παρατηρώ αλλαγή στάσης και βλέπω κάποιες κινήσεις. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα προσπαθεί. Προχωρήστε, μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε» φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ σπάζοντας – στην πόλη που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και άνοιξε ο δρόμος για την επανένωση της Γερμανίας – το τείχος που είχε υψωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ατμόσφαιρα στις συναντήσεις ήταν πάρα πολύ καλή και δεν δόθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία η αίσθηση ότι η κορυφή του γερμανικού κατεστημένου αντιμετωπίζει τους εκπροσώπους μιας χώρας στον δρόμο της εξόδου από το ευρώ.

Η επίσκεψη στο Βερολίνο αποτέλεσε τον πιο σημαντικό σταθμό στην προσπάθεια του κ. Σαμαρά για τη θετική έκθεση της τρόικας τις επόμενες ημέρες αλλά και το κλίμα τόσο στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου όσο και στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να τεθεί και επισήμως το αίτημα της επιμήκυνσης.

Στη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ δεν έγινε ευθεία αναφορά στην επιμήκυνση αλλά ετέθη, διά της πλαγίου οδού, κυρίως ως επόμενη κίνηση, αφού πρώτα όμως υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την ελληνική πλευρά και ανακτηθεί μεγάλο τμήμα της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας.

«Πρέπει να γίνουν κινήσεις βήμα-βήμα, να αρθούν οι επιφυλάξεις των ξένων και μετά να δοθεί η επιμήκυνση» αναφέρουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ενώ κεντρικός στόχος του είναι να δοθεί – είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος γι' αυτό – η επόμενη δόση του δανείου ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Κοινός τόπος υπήρξε και στην αντιμετώπιση των αρνητικών δηλώσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ που δημιουργούν αρνητική ψυχολογία και δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι είναι η τελευταία φορά που συζητεί και εφαρμόζει ένα τέτοιο πακέτο μέτρων με το επιχείρημα ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες, ενώ σημείωσε ότι η ασφυξία στην οικονομία εξαιτίας των μέτρων δημιουργεί απώλεια εισοδημάτων και αύξηση του ελλείμματος και ζήτησε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Η αύξηση της ύφεσης ήταν το στοιχείο στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα ο κ. Σαμαράς λέγοντας ότι με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ σωρευτικά θα φτάσει το 30% σε μια οκταετία, κάτι που δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο, για να ακούσει την κυρία Μέρκελ να αναγνωρίζει και τις θυσίες αλλά και τη ματαιότητα αυτού του φαύλου κύκλου, έχοντας κατά νου την επιθυμία να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος ως το 2020.

Ειδικά για τα μέτρα, η γερμανική ηγεσία έδειξε ότι δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο, αρκεί να εφαρμοστεί το υπάρχον και ρώτησαν εάν υπάρχει κυβερνητική συνοχή και συμφωνούν οι άλλοι δυο εταίροι.

Από τη γερμανική πλευρά έθεσαν το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ζήτησαν επιτάχυνση των διαδικασιών, αν και αναγνώρισαν πρόοδο, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην πληρώνουν οι έχοντες υψηλά εισοδήματα και να υπάρχει μεγάλος αριθμός φοροφυγάδων.


«Να τηλεφωνείς όποτε θέλεις»
Η γερμανική πλευρά έδειξε διάθεση να διευκολύνει την Ελλάδα, αρκεί όμως και αυτή να έχει πετύχει χειροπιαστά αποτελέσματα. Κυρίως όμως πρέπει, όπως ειπώθηκε, η χώρα μας να κάνει κάποιες σημαντικές κινήσεις για να αποστομώσει τους επικριτές της και να βοηθήσει τόσο τον εαυτό της όσο και αυτούς που θέλουν να τη στηρίξουν.

Το κυρίαρχο στοιχείο είναι ότι ετέθησαν άλλες βάσεις στην ελληνογερμανική συνεργασία, η οποία αποφασίστηκε να είναι στενότερη το επόμενο διάστημα, ενώ θα υπάρξει και βοήθεια από τη Γερμανία σε πολλούς τομείς, π.χ. στην Υγεία, στη δημόσια διοίκηση, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην ενέργεια κτλ.

Δεν είναι τυχαίο ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών κκ. Ι. Στουρνάρα και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον δεύτερο να δίνει τον αριθμό του κινητού του στον πρώτο και να φέρεται να του λέει: «Να τηλεφωνείς όποτε θέλεις».


ΠΗΓΗ

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment