Tuesday, July 31, 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά διευκρινίσεις για την είσοδο τουρκικού πλοίου στο Αιγαίο

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διέλευση τουρκικής φρεγάτας στον θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων στις 25 Ιουλίου ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...


Όπως σημειώνουν οι βουλευτές το Δίκαιο της Θάλασσας, προ βλέπει τη δυνατότητα «ασφαλούς διέλευσης» και πολεμικών πλοίων από τα χωρικά ύδατα άλλου κράτους, αλλά με τήρηση όρων, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εξειδικευτεί με αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων.

Τονίζουν ωστόσο ότι «στην προκείμενη περίπτωση, όπως και παλιότερα, η διέλευση τουρκικών πολεμικών πλοίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα γίνεται χωρίς εμφανή σκοπό, δηλαδή χωρίς να το απαιτεί η διαδρομή τους», και άρα «καταχρηστικά και με σκοπούς που αγγίζουν την παραβίαση των όρων που θέτει το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Εκτός από την ε� �αιρετικά δαπανηρή, αλλά βέβαια αναγκαία αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η τακτική είσοδος τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα προκαλεί αναστάτωση στον πληθυσμό και μειώνει το αίσθημα ασφάλειας που δικαιούνται να έχουν οι κάτοικοι της Ελλάδας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές.

Παράλληλα, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να τους ενημερώσουν ως προς το αν είχαν ειδοποιηθεί οι ελληνικές αρχές, για την πρόθεση του τουρκικού πλοίου, να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ζητούν τέλος από την κυβ έρνηση να διευκρινίσει σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί «προκειμένου να διακόψει η τουρκική κυβέρνηση τους αδικαιολόγητους και προκλητικούς πλόες πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να περιορίσει τέτοιες ενέργειες στις απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις».

Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment