Wednesday, July 25, 2012

Είναι η Μυθολογία σαν το Facebook;;;;


Είναι η Μυθολογία σαν το Facebook;;;;
Πώς μπορούμε να πούμε εάν μία αρχαία ιστορία είναι εντελώς φανταστική ή βασίζεται στην πραγματικότητα;

Μία μέθοδος, σύμφωνα με μία ομάδα Φυσικών, είναι η χαρτογράφηση του κοινωνικού δικτύου των χαρακτήρων της ιστορίας αυτής και η διερεύνηση εάν μοιάζει με πραγματικό κοινωνικό δίκτυο. Όταν χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος σε τρεις αρχαίους μύθους, ανακαλύφθηκε ότι οι χαρακτήρες τους είχαν εκπληκτικά ρεαλιστικές σχέσεις.

Οι αρχαίες ιστορίες ονομάζονται μύθοι για έναν λόγο. Κανένας δεν πιστεύει ότι ο Beowulf, που είναι ήρωας του Αγγλοσαξωνικού έπους, φόνευσε ένα τέρας που μιλούσε, εν ονόματι Grendel. Ή ότι οι Έλληνες Θεοί, που περιγράφονται στην Ιλιάδα πραγματικά εμφανιζόντουσαν στην Γη, για να εμπλακούν στον Τρωϊκό Πόλεμο. Αλλά ορισμένοι Ιστορικοί και Αρχαιολόγοι συμφωνούν, ότι πολλές από αυτές τις αφηγήσεις στηρίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους και γεγονότα. Στη συνέχεια τα υπερφυσικά χαρακτηριστικά της αφήγησης ενσωματώθηκαν επάνω στη πραγματικότητα.< br />
Οι Ralph Kenna και Padraig Mac Carron, Φυσικοί στο Coventry University του Ηνωμένου Βασιλείου, αναρωτιούνται εάν η πραγματικότητα αφήνει το στίγμα της στις μυθολογικές αφηγήσεις, μέσω των σχέσεων που αναπτύσουν μεταξύ τους οι χαρακτήρες. Έτσι δημιούργησαν χάρτες κοινωνικών δικτύων, για τρία αρχαία κείμενα. Εκτός από το Beowulf και την Ιλιάδα, συμπεριέλαβαν και ένα Ιρλανδικό έπος, το Táin Bó Cúailnge.



ScienceNow


Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment